![56196628_569038433506600_7076015524181704704_o](https://ridensnyh.files.wordpress.com/2019/04/56196628_569038433506600_7076015524181704704_o.jpg)
![2019_05_29_11_34_26_szóróanyagballagás_Védett_nézet_Word](https://ridensnyh.files.wordpress.com/2019/05/2019_05_29_11_34_26_szc3b3rc3b3anyagballagc3a1s_vc3a9dett_nc3a9zet_word.jpg)
![2019_05_29_11_41_15_szóróanyaghúsvéz_1_Word](https://ridensnyh.files.wordpress.com/2019/05/2019_05_29_11_41_15_szc3b3rc3b3anyaghc3basvc3a9z_1_word.jpg)
![2019_05_29_15_43_48_szóróanyagokkarácsony_Word](https://ridensnyh.files.wordpress.com/2019/05/2019_05_29_15_43_48_szc3b3rc3b3anyagokkarc3a1csony_word.jpg)
Milyen érzés kezünkbe fogni azt a szakácskönyvet, aminek ételeit közösen „főztük” ki?
A műhelymunkában résztvevő tanulók tegnap délután élték át ezt, ahogyan a RIDENS Szakácskönyvet a kezükbe fogták. Felidéződtek az alkotás örömén, büszkeségén túl, az illatok, ízek, hangulatok, érzelmek és a sikerélmények is, melyek ehhez kapcsolódnak. Felismerték, mit fotóztak ők, melyik recept van például a nagyikától, ki írta be a gépbe az étel leírását, ki illesztette be és formázta a képet, milyen volt a laminálás, mire kell figyelni a spirálozásnál! Ezt a szakácskönyvet bárki kézbe veheti, forgathatja, használhatja. A szöveg mellett a képek, megmutatják az ételek elkészítésének lépéseit is. Színes és tartós is a laminálásnak köszönhetően, így sokáig használható lesz. Közös diavetítéssel, a hangulatos képsorok felidézésével, mutatták be a hosszú munkafolyamat eredményét.
Erre a projektzáró rendezvényre sok finomsággal készültek a gasztrotudorok. Vendégül látták a sikereik iránt érdeklődőket, akikkel a közös falatozás során osztották meg tapasztalataikat. Nekiláttak kitalálni, az elkészült oktatódoboz játékait is, kipróbálták magukat egy kis vetélkedéssel, ismereteik felidézésével. A közös munka folytatódik még, hisz a kártyák sok lehetőséget rejtenek! A játékszabályok sora hosszú, melyeket leírnak, hogy mások is sok örömet találjanak a velük történő foglalkozásban, a játékos tanulásban.
Hagyományőrző gasztrotudorok, a Nemzeti Tehetség Program végrehajtásaként, az innovatív tanulási környezet kialakítását segítő hazai programok támogatása alapján:
![2018_05_COLLAGE](https://ridensnyh.files.wordpress.com/2019/08/2018_05_collage.jpg)
Gasztro tudorok a Múzeumfaluban
A múzeumfalu hangulatos portáján gasztronómiai foglalkozáson vettünk részt, mi a Nyíregyházi RIDENS Szakgimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium hagyományőrző gasztro tudorai. A régmúlt kenyérsütését elevenítették fel nekünk ezen a kort idéző helyszínen. Megismerkedtünk például a tekenővel, a kovászfával, szakajtóval, azsaggal, pemettel meg persze, a sütőlapáttal is. A kemencében sütés fortélyait leshettük el, megbizonyosodtunk arról is, milyen sok erő kellett a tíz-tizenöt kiló liszt bedagasztásához. A leányaink, meglepődve hallhatták, hogy aki nem sütött jó kenyeret, bizony régen férjhez sem mehetett! Sok-sok múlt idéző tudással gazdagodtunk.
Köszönjük ezt a hasznos, érdekes délelőtti programot a Nemzeti Tehetség Program pályázati lehetőségének, mely az Innovatív tanulási környezet kialakítását segítő hazai programok címet viseli.
![2019_08_05_13_17_08_Gasztro_tudorok_a_Múzeumfaluban_honlapra_Microsoft_Word](https://ridensnyh.files.wordpress.com/2019/08/2019_08_05_13_17_08_gasztro_tudorok_a_mc3bazeumfaluban_honlapra_microsoft_word.jpg)