NTP-ITKK-18-0004

56196628_569038433506600_7076015524181704704_o
2019_05_29_11_34_26_szóróanyagballagás_Védett_nézet_Word
2019_05_29_11_41_15_szóróanyaghúsvéz_1_Word
2019_05_29_15_43_48_szóróanyagokkarácsony_Word

Milyen érzés kezünkbe fogni azt a szakácskönyvet, aminek ételeit közösen „főztük” ki?
A műhelymunkában résztvevő tanulók tegnap délután élték át ezt, ahogyan a RIDENS Szakácskönyvet a kezükbe fogták. Felidéződtek az alkotás örömén, büszkeségén túl, az illatok, ízek, hangulatok, érzelmek és a sikerélmények is, melyek ehhez kapcsolódnak. Felismerték, mit fotóztak ők, melyik recept van például a nagyikától, ki írta be a gépbe az étel leírását, ki illesztette be és formázta a képet, milyen volt a laminálás, mire kell figyelni a spirálozásnál! Ezt a szakácskönyvet bárki kézbe veheti, forgathatja, használhatja. A szöveg mellett a képek, megmutatják az ételek elkészítésének lépéseit is. Színes és tartós is a laminálásnak köszönhetően, így sokáig használható lesz. Közös diavetítéssel, a hangulatos képsorok felidézésével, mutatták be a hosszú munkafolyamat eredményét.

Erre a projektzáró rendezvényre sok finomsággal készültek a gasztrotudorok. Vendégül látták a sikereik iránt érdeklődőket, akikkel a közös falatozás során osztották meg tapasztalataikat. Nekiláttak kitalálni, az elkészült oktatódoboz játékait is, kipróbálták magukat egy kis vetélkedéssel, ismereteik felidézésével. A közös munka folytatódik még, hisz a kártyák sok lehetőséget rejtenek! A játékszabályok sora hosszú, melyeket leírnak, hogy mások is sok örömet találjanak a velük történő foglalkozásban, a játékos tanulásban.

Hagyományőrző gasztrotudorok, a Nemzeti Tehetség Program végrehajtásaként, az innovatív tanulási környezet kialakítását segítő hazai programok támogatása alapján:

2018_05_COLLAGE


Gasztro tudorok a Múzeumfaluban

A múzeumfalu hangulatos portáján gasztronómiai foglalkozáson vettünk részt, mi a Nyíregyházi RIDENS Szakgimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium hagyományőrző gasztro tudorai. A régmúlt kenyérsütését elevenítették fel nekünk ezen a kort idéző helyszínen. Megismerkedtünk például a tekenővel, a kovászfával, szakajtóval, azsaggal, pemettel meg persze, a sütőlapáttal is. A kemencében sütés fortélyait leshettük el, megbizonyosodtunk arról is, milyen sok erő kellett a tíz-tizenöt kiló liszt bedagasztásához. A leányaink, meglepődve hallhatták, hogy aki nem sütött jó kenyeret, bizony régen férjhez sem mehetett! Sok-sok múlt idéző tudással gazdagodtunk.

Köszönjük ezt a hasznos, érdekes délelőtti programot a Nemzeti Tehetség Program pályázati lehetőségének, mely az Innovatív tanulási környezet kialakítását segítő hazai programok címet viseli.

2019_08_05_13_17_08_Gasztro_tudorok_a_Múzeumfaluban_honlapra_Microsoft_Word